Stoły w jadalni
Drugim po swoim stanowisku pracy najczęściej odwiedzanym miejscem przez pracowników będzie jadalnia. Warto zadbać o jej estetykę tym bardziej, że jest ona jednocześnie miejscem, które będzie przestrzenią licznych spotkań o bardziej towarzyskim charakterze.
Jako właściciele firmy nie chcemy chyba, by tematem rozmów stało się nasze skąpstwo lub co gorsza – zły gust. W jadalni biurowej najlepiej zainwestować w klasykę.
Miejsce spożywania posiłków w pracynie ma przypominać domowego więc nie najlepiej sprawdzi się tu duży i ciężki drewniany stół. Raz, że znacznie szybciej się zużyje ponieważ będzie znacznie częściej eksploatowany przez osoby, które bardzo często nie będą obchodzić się z nim „jak ze swoim”.
Warto więc spróbować czegoś co przypominałoby bardziej stołówkę lub restaurację. Niewielkie stoliki mogą zapewnić bardziej intymną atmosferę dla koneserów spędzania przerwy obiadowej na przeglądaniu prasy i piciu kawy.
Będzie to znacznie lepszy pomysł niż zmuszanie pracowników do siadania ze sobą przy jednym ogromnym stole. Dobrym pomysłem jest też zagospodarowanie przestrzeni dla większej grupy osób, pamiętając, że nie wszyscy będą korzystać z jadalni w tym samym momencie.
Wystarczą niewielkie dwu lub trzyosobowekanapy ułożone naprzeciw siebie, by zapewnić grupie znajomych z tego samego działu miejsce na lunch. Tego typu układ z pewnością nie narazi nas na śmieszność, a pracownicy korzystający z tak zaprojektowanej jadalni będą czuć, że nie są marginalizowani, a ich podstawowe potrzeby są zaspokajane.